Canotajul s-a regăsit printre sporturile olimplice de vară încă de la prima ediție a jocurilor moderne, însă în 1896 competiția nu s-a ținut din cauza unei furtuni. La început, puteau concura doar băieții, întrecerea feminină fiind introdusă după 80 de ani, la JO de la Montreal. Comitetul Internațional Olimpic a acoperit atunci cheltuielile echipelor de fete.

În prezent, programul olimpic obișnuit cuprinde șase probe pentru fiecare gen: simplu vâsle (1x), dublu vâsle (2x), dublu vâsle categorie ușoară (2x), patru vâsle (4x), opt rame cu cârmaci (8+1), doi rame (2-). În plus, există două exclusiv masculine: patru rame (4-) și patru rame categorie ușoară (4-).

Momente importante

WordPress Table

Reprezentanții României

Prima participare a sportivilor noștri în proba de canotaj a fost consemnată în 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki. România a fost pe primul loc în clasamentul pe medalii la acest sport la edițiile din 1984 (cinci titluri olimpice), 2000 și 2004.

În ceea ce privește distincțiile individuale, în Top 6 sunt patru românce: 

  • Elisabeta Lipă (8 medalii în total – 5 de aur, 2 de argint și 1 de bronz);
  • Georgeta Damian Andrunache (6 total – 5 de aur și 1 de bronz);
  • Doina Ignat (6 total – 4 de aur, 1 de argint, 1 de bronz);
  • Viorica Susanu (5 total – 4 de aur și 1 de bronz).

jocuriole olimpice canoe feminin romania

Cum să pariezi eficient

Canotajul este un sport de nișă, din punctul de vedere al pariorilor. Se poate miza pe câștigător, pe primele trei bărci care termină cursa, pe sportiv descalificat, pe head to head (cine va trece primul linia de sosire dintre doi sportivi/echipaje) ș.a.m.d.

Pentru șanse mai mari de câștig, este bine să pariezi doar pe evenimentele importante, precum Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Campionate Europene. La aceste competiții, motivația este maximă și apar mai rar surprize.