Următoarea ediție a Jocurile Olimpice de vară, cea de-a XXXIII-a, va fi găzduită de Paris în 2024 (26 iulie – 11 august). Tot capitala Franței a fost organizatoare și în 1900 și 1924.

Până în prezent, doar Londra a mai organizat JO de trei ori, în 1908, 1948 și 2012.

Inițial, au fost cinci orașe care au dorit să devină centrul olimpismului pentru 17 zile, dar Hamburg, Roma și Budapesta s-au retras. Bătălia finală s-a dat între Paris și Los Angeles. Ca să nu existe niciun pierzător, Comitetul Internațional Olimpic a decis, la data de 31 iulie 2017, ca Franța să organizeze întrecerile în anul 2024, iar Los Angeles în 2028. A fost pentru prima oară când s-a luat o hotărâre pe termen atât de lung.

jocurile olimpice 2024-2028

Paris 2024 va fi o ediție cu adevărat specială. În premieră, numărul sportivelor participante va fi egal cu al sportivilor, în contextul în care 28 din cele 32 de sporturi aprobate vor avea atât probe masculine, cât și feminine.

La JO de la Rio (2016), doar 45,6% dintre participanți au fost fete, procentul crescând la 48,8% cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Sporturi la Jocurile Olimpice 2024

Schimbarea referitoare la egalitatea de gen nu este singura importantă de la Paris 2024.

„Trebuie să adaptăm Jocurile la o lume post pandemică, să reducem costurile și complexitatea organizării competiției”, a declarat Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, explicând reducerea numărului de atleți de la 11.092 (câți au fost la Tokyo) la 10.500, concomitent cu reducerea numărului de evenimente, de la 339 (câte s-au desfășurat în Japonia), la 329.

În ciuda acestei tendințe, la următoarea ediție vor fi patru sporturi în plus (skateboarding, cățărare, surfing și breakdance), pe lângă cele care s-au regăsit în programul jocurilor din acest an:

WordPress Table

Reprezentanții României

În acest moment, nu există sportivi calificați la Jocurile Olimpice din 2024, dar este ușor să ne dăm seama cine are cele mai mari șanse să reprezinte România la Paris. În primul rând, vorbim despre campioanele olimpice Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj, dublu vâsle), care s-au clasat pe primul loc la Tokyo, aducând singura medalie de aur a României la JO disputate în acest an. Cele două fete promit să recidiveze la Paris.

Înotătorii Robert Glință și David Popovici au crescut foarte mult în ultimul an, cucerind medalii europene și bătând record după record. În mod normal, David Popovici va urca pe podium, după ce a fost foarte aproape de „bronz” la Tokyo, acolo unde a înotat în două finale.

jocurile olimpice 2024 romania

Un alt nume de ținut minte este Ana Bărbosu, gimnastă care a luat 6 medalii de aur la Campionatele Europene pentru junioare din 2020. La acea competiție s-a remarcat și Maria Ceplinschi, vicecampioană la individual compus şi la sol.

Marian Drăgulescu s-a retras, dar are un urmaș în gimnastica masculină: Gabriel Burtănete a câştigat medalii de aur la Campionatele Mondiale de juniori de la Gyor, în 2019, și de la Mersin, în 2020. Săriturile sunt proba lui preferată. Fratele său, Robert Burtăneste, este și el un gimnast de perspectivă, care ne poate reprezenta la Paris 2024.